A chlorella kiváló méregtelenítő hatású, mindenféle káros anyag eltávolítására képes. Gyakorlatilag„begyűjti“ a nehézfémeket és kivezeti azokat a szervezetből. Ráadásul erre nemcsak a bélrendszerből képes, hanem a vérkeringésből is, sőt, olyan raktározó területeken is, mint például a zsírszövetek. Ezt a különleges képességét rendkívül koncentrált klorofill és
pigmenttartalmának, illetve a cellulóztartalmú, erőteljes sejtfalának köszönheti.
Javítja a bélműködést, védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben, s igen hatékony segítséget jelent arák megelőzésében, mivel segít távol tartani a rákot okozó anyagokat a vérböl, mielőtt azok megtámadhatnák a különféle szerveket és sejteket.
A mikroalgák, mint ami a chlorella is, hatékony megoldást jelenthetnek a táplálkozásból származó pH problémára. Lúgosít, vagyis ellensúlyozza a savasító ételek hatását, ezzel segítve a szervezet pH értékét lúgos irányba emelni.
Ennek eredménye az erősödő csontozat és általában véve az egészségesebb anyagcsere folyamatok.
Klorofill tartalma révén fertőtleníti a beleket, pozitívan befolyáslolja a növekedést, az anyagcserét és a sejtlégzést.
Mivel a klorofillnak magas az oxigéntartalma, így segíti az agy működését, illetve javítja a szövetek, izmok működését. Az agy és az összes szövet optimális működéséhez ugyanis magas oxigéntartalmú környezetre van szükség.
A sporopolenin UV-gátló, ránctalanító és antioxidáns hatása is bizonyított, és javasolják széleskörű kozmetikai alkalmazását is.
A chlorella, stimulálja a vörösvérsejt termelődését, valamint az artériák tágulását, ezáltal fokozza az izomtömeg növekedését, javítja a szövetek oxigénellátottságát és az anyagcserét.